Interessant:

Langere batterijduur zonder Facebook-app

nieuws 1 februari 2016 om 12:34

De batterij van je Android-smartphone kan tot 20 procent langer mee als je de Facebook- en Facebook Messenger-apps van je telefoon verwijdert en in plaats daarvan de mobiele Facebook-website gebruikt.

Uit onderzoek van dataonderzoeksbureau AVG in 2014 bleek al dat Facebook één van de apps is die veel energie vergt van de batterij van je smartphone. Dat komt vooral door de voortdurende notificatiechecks op de achtergrond, ook als de app niet geopend is. De Britse krant The Guardian maakt nu melding van een Reddit-gebruiker die ondervond dat apps op zijn LG G4 tot 15 procent sneller opstarten nadat hij de Facebook- en Facebook Messenger-apps van de telefoon had verwijderd.

De journalist van The Guardian ondervond daarnaast dat de batterijduur van zijn Huawei Nexus 6P tot 20 procent meer energie bood na de verwijdering van de Facebook- en Facebook Messenger-apps. Hij maakte in plaats daarvan gebruik van een app met de titel 'Metal', die functioneert als schil om de mobiele site van Facebook. 

Langere batterijduur zonder Facebook-app
Langere batterijduur zonder Facebook-app

Opvallend is dat de Facebook-app niet opduikt als grootverbruiker van energie in de ingebouwde statistieken van Android, terwijl de app in de achtergrond overduidelijk wel veel energie vergde, aldus The GuardianUiteindelijk bleek dat andere Android-services minder energie verbruikten als de Facebook-app niet op het toestel stond. Deze services werkten als buffer voor energiebesparing als andere apps, zoals Facebook, in de achtergrond draaide. Hoewel het er dus in eerste instantie niet op leek dat Facebook veel energie veel verbruikte, was dat in de praktijk wel zo. Deze informatie werd alleen elders in de statistieken van Android verwerkt.

Het verwijderen van de Facebook- en Facebook Messenger-apps kan je Android-smartphone dus sneller maken en het kan besparen op energieverbruik. Een mogelijk alternatief is om Facebook op je smartphone in de Chrome-browser te gebruiken. Dankzij recente updates ligt deze gebruikservaring inmiddels zeer dicht bij de Facebook-app.

The Guardian