Interessant:

Nokia levert marktaandeel in en Samsung profiteert

nieuws 12 maart 2004 om 21:04

Het lijkt erg goed te gaan met de mobiele telefoon. Steeds meer mensen krijgen een mobieltje in bezit en het liefst een van de nieuwste modellen. Dat valt terug te zien in de verkoopcijfers van vorig jaar, er zijn twintig procent meer telefoontjes verkocht dan in 2002.

De sterke stijging in de verkopen was vooral te danken aan landen die voor het eerst een mobiele telefoonnetwerk kregen. Volgens onderzoeker Gartner zal de verkoop dit jaar nog verder toenemen. In 2004 zullen 11,5 procent meer mobieltjes verkocht worden dan in 2003.

Marktleiders Nokia (eerste plaats) en Motorola (tweede plaats) leveren beide wat procentpunten in op hun marktaandeel. Vooralsnog ijkt vooral Samsung hiervan te profiteren, Samsung zag zijn marktaandeel groeien tot 10,5 procent.

Opvallend is de opmars van de camerafoon. Deze mobieltjes met ingebouwde digitale camera vinden gretig aftrek bij de consumenten. Één op de vier in 2004 verkochte mobieltjes, zal een camerafoon zijn. Verwacht wordt dat we met zijn allen 29 miljard digitale foto's zullen nemen dit jaar.

Analisten verwachten dat met zoveel genomen foto's er steeds meer afdrukcentra zullen komen voor het afdrukken van de foto's die met de mobiel genomen zijn. Mobiele operators verwachten op hun beurt veel meer omzet uit de verzending van foto MMS'jes en dergelijke.

ZDNet