Interessant:

Criminelen gebruiken steeds meer valse sms'jes van bank

nieuws 12 augustus 2015 om 11:13

Criminelen maken steeds meer gebruik van zogenaamde scam-berichten, mobiele berichten waarin zij zich voordoen als een officiele bank en vragen om accountgegevens.

De criminelen sturen nietsvermoedende gebruikers een tekstbericht waarin zij zich uitgeven voor de bank van de gebruiker. Hierin melden dat er fraude is gepleegd met de bankrekening of dat de gebruikersgegevens een update moeten hebben. Het tekstbericht zet aan om een nummer te bellen of een website te bezoeken, waarbij gemeld wordt dat de zaak urgent is. De genoemde nummer of de website is echter onder beheer van de criminelen, waardoor zij veiligheids- en inloggegevens kunnen stelen. Met deze gegevens is vervolgens toegang tot de bankrekening van het slachtoffer mogelijk en kan geld worden gestolen.

Om de sms'jes er authentiek te laten uitzien, gebruiken de criminelen specialistische software die automatisch de naam van de afzender in het bericht aanpast, zodat het lijkt alsof het van een bank afkomstig is. Banken waarschuwen regelmatig voor dergelijke praktijken. Een bank zal nooit per sms of telefoon naar accountgegevens vragen.

The Telegraph