Muzieklabels liggen dwars bij invoering legale KaZaA
Europa ligt ver achter op het gebied van legale muziekdiensten. Deze vertraging wordt nu vergroot door de muzieklabels zelf , die 's werelds meest succesvolle muziekwinkel geen medewerking willen verlenen. De start van iTunes wordt weer uitgesteld.
Amerikanen genieten al driekwart jaar van iTunes en hebben inmiddels meer dan dertig miljoen legale MP3'tjes gedownloaded.
De Europese muziekindustrie klaagt steen en been over KaZaA en andere muziekuitwissel programma's, maar lijkt nu nauwelijks bereid om mee te werken aan een Europees systeem voor het betalen van royalties. Doordat iedere lidstaat andere auteursrechten en copyright wetgeving kent, is het erg lastig voor Apple om de juiste bedragen aan de juiste artiesten af te dragen.
Momenteel worden nieuwe albums gefasseerd gelanceerd in Europa. iTunes werkt grensoverschrijdend en biedt alle Europeanen tegelijkertijd de nieuwste muziek. De muziekindustrie lijkt aan deze gefasseerde releases vast willen te houden, terwijl de meeste nieuwe albums binnen enkele dagen al op internet te vinden zijn. Apple zal nog veel moeten onderhandelen met de muzieklabels om een einde te maken aan deze gefasseerde releases.
Ook de hernieuwde en legale versie van Napster zegt vergelijkbare problemen te ondervinden. Eigenlijk wilde Napster 2.0 begin 2004 operationeel zijn in Europa, net als iTunes zal Napsters lancering uitgesteld worden.
Deze starre houding is zeer tegenstrijdig, de muziekindustrie geeft toe pas werkelijk te kunnen verdienen aan online muziek, indien er minstens vijftig miljoen legale downloads per maand zijn. Dit liet de hoogste directeur van platenlabel EMI onlangs weten.