Interessant:

GSM waarschuwt hulpdiensten bij auto ongeluk

nieuws 15 januari 2004 om 23:54

Het is uiteraard nooit leuk om bij een verkeersongeval betrokken te zijn. Het liefst wil je er zeker van zijn dat hulpdiensten zo snel mogelijk ter plaatse zijn. Binnenkort geven mobiele telefoons allerlei informatie door aan alarmcentrales bij ongevallen.

Deze SOS SMS dienst werkt over de hele wereld en roept direct na het plaatsvinden van het ongeval de hulp in van de plaatselijke hulpdiensten. In een SMS bericht worden de belangrijkste gegevens doorgeseind.

Het Belgische ERTICO ontwikkelde het SOS SMS systeem dat hulp moet bieden bij ongevallen. Het systeem werkt geheel zelfstandig en automatisch, dus ook als de bestuurder bewusteloos is.

Om gebruik te maken van het SOS SMS systeem wordt de auto uitgerust met een apparaat waarin een mobiele telefoon, een GPS zender en een kleine computer zit.

Als de airbag van de auto zich opblaast kan het systeem de ernst van het ongeluk bepalen. Locatie, ernst van het ongeluk en gegevens over de auto worden direct doorgeseind. Indien men nog bij bewustzijn is kan men gewoon met de alarmcentrale spreken.

Als de Europese Unie meewerkt en de benodigde infrastructuur aanlegt, kan het SOS SMS systeem in 2008 gelanceerd worden.

News Scientist