Interessant:

Smartphone viert 20ste verjaardag

nieuws 18 augustus 2014 om 09:52

De smartphone viert haar twintigste verjaardag: de eerste smartphone, de IBM Simon Personal Communicator, kwam op 16 augustus 1994 op de markt voor een prijs van 899 dollar (ruim 670 euro).

Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de smartphone wordt de IBM Simon Personal Communicator tentoongesteld in het Science Museum in Londen. De telefoon ziet eruit als een grote zwarte doos en weegt 500 gram en het toestel werd bij de introductie nog geen 'smartphone' genoemd.

Volgens de curator van het museum was de IBM Simon echter wel zijn tijd vooruit. Zo beschikte het toestel over een groen LCD-scherm, dat bijna even groot is als het display van de iPhone 4, en werd er een stylus meegeleverd. Ook was de IBM Simon voorzien van veel functionaliteiten die op huidige smartphones zijn te vinden, zoals een kalender, de mogelijkheid om notities te nemen en om e-mails en andere berichten te verzenden. Ook kon je de telefoon aan een fax-machine koppelen. Daarnaast was de IBM Simon de eerste mobiele telefoon met software-apps.

De IBM Simon Personal Communicator kwam alleen in de Verenigde Staten op de markt en er werden ongeveer 50.000 exemplaren van verkocht, vooral door zakelijke gebruikers. Nadelen waren echter de zeer korte batterijduur (van 1 uur), de zeer hoge prijs (899 dollar) en het feit dat mobiel internet nog niet bestond. Daardoor verdween de IBM Simon na twee jaar alweer van de markt.

IBM Simon Personal Communicator
IBM Simon Personal Communicator

BBC


Gerelateerde producten