Interessant:

Mobieltje opladen met onweer

nieuws 3 oktober 2013 om 11:54

Wetenschappers van de universiteit van Southampton hebben samen met Nokia een concept-technologie ontwikkeld waarmee een mobieltje kan worden opgeladen met de energie uit onweer.

Het team†creŽerde de onweer zelf met behulp van een transformator: het joeg 200.000 volt door een gat van 30 centimeter in het luchtruim ("air gap"), waardoor een blikemschicht ontstond. "We waren verbaasd om te zien dat de Nokia-circuittechnologie op de een of andere manier het ruizige signaal kan stabiliseren, waardoor de batterij kon worden opgeladen", aldus een onderzoeker van de universiteit van Southampton. "De ontdekking bewijst dat apparaten kunnen worden opgeladen met elektriciteit†in de lucht, en doet ons meer begrijpen over natuurlijke elektriciteit†zoals bliksem en de manieren om deze energie vast te houden".

Bliksem is een ontlading van statische elektriciteit†die voorkomt als de elektrische†lading van een wolk en de oppervlakte van de aarde in disbalans is. "We raden mensen uiteraard niet aan om dit experiment thuis te doen, maar we zoeken altijd naar de grenzen van technologie", vertelde Chris Weber, vice-president sales van Nokia.

Onweer en mobieltjes bleken in het verleden regelmatig een†dodelijke combinatie†te zijn.

BBC