Interessant:

Cryptofoon is zelfs voor justitie niet af te tappen

nieuws 18 november 2003 om 20:29

Nederland is koploper op het gebied van telefoontaps door de politie. Maar nu komt oud-hacker en oprichter van internetprovider XS4ALL Rob Gonggrijp met een cryptofoon die onmogelijk af te luisteren is. Het is een verbouwde XDA.

Er zijn al verschillende cryptofoons op de markt, maar die zijn allemaal af te luisteren. Vandaar dat fabrikanten hun manier van encoderen niet vrijgeven. Via encodering worden gesprekken versleuteld en zijn niet af te luisteren.

Maar Gonggrijp geeft zijn encodeermethode wel vrij. Hierdoor kan iedereen testen of de cryptofoon werkelijk niet af te luisteren is. Gonggrijp geeft niet de sleutel vrij, hiermee zou de cryptofoon wel gekraakt kunnen worden. Volgens experts zullen supercomputers honderd jaar bezig zijn om de sleutel te ontrafelen.

Justitie denkt dat de komst van de cryptofoon haar werk zal bemoeilijken, omdat Justitie veel telefoontaps als bewijs gebruikt in de rechtszaal. Justitie denkt zelfs aan een verbod, maar Gonggrijp weet bijna zeker dat de regering een dergelijke encodering niet kan verbieden.

De cryptofoon is echter niet voor ons allemaal weggelegd. Op www.cryptophone.nl is namelijk te lezen dat het toestel 2.000 euro moet kosten.

NCRV