Interessant:

Apple verliest marktaandeel tablets

nieuws 5 augustus 2013 om 20:32

Apple is steeds minder dominant op de tabletmarkt. Waar de Amerikanen in het tweede kwartaal van 2012 nog een marktaandeel van 60 procent hadden is dat nu vrijwel gehalveerd tot 32 procent.

Marktvorser IDC analyseerde de tabletmarkt van de afgelopen kwartalen. In het tweede kwartaal van 2012 verkocht Apple nog 17 miljoen tablets. In het tweede kwartaal van 2013 was dat aantal gedaald naar 14,6 miljoen stuks. Nummer twee Samsung daarentegen zag haar verkopen stijgen van 2,1 miljoen naar 8,1 miljoen stuks. De rest van de top 5 bestaat uit computerfabrikanten Asus (4,5%), Lenovo (3,3%) en Acer (3,1%).

Opvallend is dat de tabletmarkt als geheel wat ingezakt is. In het tweede kwartaal van 2013 werden er bijna 10 procent minder tablets verkocht. "De lancering van een nieuwe iPad zorgt altijd voor een toenemende interesse in tablets, waar zowel Apple als haar concurrenten van profiteren", aldus Tom Mainelli, Research Director Tablets bij IDC. "De markt is wat vertraagd zonder nieuwe iPads. In het vierde kwartaal verwachten we echter nieuwe producten van Apple, Amazon en andere fabrikanten, die de tabletverkoop zullen stimuleren."

"De tabletmarkt is nog steeds in ontwikkeling, waardoor fabrikanten snel kunnen dalen en stijgen." vertelt Ryan Reith van IDC. "Met uitzondering van Apple, zijn de fabrikanten nog steeds op zoek naar het beste Operating System. Tot nu toe was Android het succesvoller dan Windows 8, maar Microsoft gedreven producten maken wel veel vooruitgang in de markt."

IDC