Interessant:

Brazilië: iPhone-merknaam niet exclusief

nieuws 14 februari 2013 om 09:56

Het Braziliaanse Institute of Industrial Property (INPI) heeft geoordeeld dat Apple in Brazilië niet de exclusieve rechten heeft op de merknaam 'iPhone'. Een Braziliaans telecombedrijf  zou de merknaam al in 2000 hebben vastgelegd.

Het Braziliaanse telecombedrijf Gradiente Eletronica zou de merknaam 'iPhone' al in 2000 - 6 jaar voor de verschijning van de originele iPhone van Apple - hebben vastgelegd. Het Braziliaanse bedrijf voert ook al een toestel onder die naam: de iPhone Neo One, die ironisch genoeg draait op Android.

Apple mag nog wel iPhones onder deze naam in Brazilië blijven verkopen, maar heeft dus niet meer het exclusieve recht op gebruik van de merknaam. Overigens geldt de beslissing van het INPI alleen voor de smartphones: Apple houdt wel het exclusieve recht op de iPhone-merknaam op alle andere gebieden, zoals bij gebruik in kleding, software en andere publicaties.

Apple is niet blij met de beslissing van het INPI en gaat er waarschijnlijk tegen in hoger beroep. Apple komt met een degelijk argument: het vindt dat de registratie van Gradiente is verlopen, omdat het bedrijf de iPhone-merknaam niet binnen vijf jaar na registratie gebruikt. Het Braziliaanse telecombedrijf introduceerde pas in december 2012 haar eerste Android-'iPhone'.

In november verloor Apple ook een rechtszaak om de iPhone-merknaam in Mexico van het Mexicaanse telecombedrijf iFone en in juli 2012 moest Apple de Chinese fabrikant Proview bijna 50 miljoen euro betalen voor de iPad-merknaam. In december 2012 klaagde verder de Chinese iPhone-kloonmaker GooPhone Apple aan met de twijfelachtige bewering dat "het design van de iPhone 5 reeds gepatenteerd te hebben". 

Gradiente Eletronica's iPhone Neo One (met Android)
Gradiente Eletronica

BBC