Interessant:

Miljoenennota 2012 op tablet gepresenteerd

nieuws 18 september 2012 om 16:02

Jan Kees de Jager, de demissionair minister van FinanciŽn, had deze Prinsjesdag een primeur: hij haalde uit het beroemde koffertje dit jaar voor het eerst een tablet met daarop de rijksbegroting en Miljoenennota voor volgend jaar.

Het is traditie dat op Prinsjesdag de minister van FinanciŽn de rijksbegroting tevoorschijn haalt uit een traditioneel houten koffertje. Dit jaar was de eer aan de demissionair minister van FinanciŽn van het CDA. Hij leverde een primeur door uit het koffertje een tablet te halen met daarop een speciale Prinsjesdag-app waarin de Prinsjesdagstukken zijn opgenomen. Volgens de NOS ziet de minister dat als een soort symbool voor de komende besparingen: het zou 10.000 kilo papieren drukwerk schelen. De stukken zijn inmiddels ook online te lezen.

De presentatie deed terugdenken aan 1999 toen toenmalig VVD-minister Zalm voor het eerst uit een heel klein koffertje - tot hilariteit van velen - enkel een CD-ROM met daarop de Prinsjesdagstukken tevoorschijn haalde. In tegenstelling tot in 1999/2000 bevat de Miljoenennota 2012 (die nog is opgesteld door het demissionaire kabinet) echter weinig goed nieuws. Om de rijksbegroting op orde krijgen komt er onder meer lastenverzwaring, zoals een btw-verhoging (deze gaat per 1 oktober van 19 naar 21 procent). Daardoor worden vrijwel alle consumentenproducten, inclusief gadgets, duurder.

In de Troonrede 2012 zei de koningin over de maatregelen: "De regering beseft dat zij bij het gezond maken van de overheidsfinanciŽn en het veiligstellen van toekomstige welvaart belangrijke offers vraagt van alle Nederlanders. "

De Prinsjesdag-app is beschikbaar voor Android en voor iOS (beide alleen voor tablets).

Miljoenennota 2012 op tablet (via nos.nl/liveblog)
Miljoenennota 2012 op tablet (via nos.nl/liveblog)

NOS