Interessant:

KaZaA verzet zich tegen anti-MP3 campagne

nieuws 11 juli 2003 om 19:18

Programma's als KaZaA maken het mogelijk om te zien wie muziek verspreidt via het net. De muziekindustrie gebruikt deze infor-matie in hun rechtszaken. KaZaA gooit echter roet in het eten van de muziek-industrie.

Via KaZaA en andere p2p programma's kan de muziekindustrie eenvoudig achterhalen vanaf welk uniek ip-adres, een soort computer adres, muziek werd geshared. Internet service providers zijn dan ook verplicht bekend te maken welke personen een abonnement hebben op een verdacht ip-adres.

De twee bekendste p2p programma's nemen maatregelen om de identiteit van hun gebruikers geheim te houden. Blubster komt met zogenaamde anonieme accounts, waarbij ip-adressen verborgen worden gehouden.

KaZaA heeft enige aanpassingen in de nieuwste versie van hun programma aangebracht. De mogelijkheid om de gedeelde map van andere gebruikers te bekijken namelijk uit de nieuwe versie weggelaten.

Internetexperts verwachten echter dat de muziekindustrie altijd wel een manier zullen vinden om de ip-adressen te achterhalen. Omdat met p2p programma's altijd minstens twee computers actief zijn, is er dus ook activiteit die te achterhalen valt.

WebWereld