Interessant:
Grote foto
Beschikbaar
0-100km/h 7.3 sec
Bereik234 km
Thuisladen11.0 kW
Snelladen50 kW
Foto MINI Electric 1 Foto MINI Electric 2 Foto MINI Electric 3 Foto MINI Electric 4 Foto MINI Electric 5 Foto MINI Electric 6 Foto MINI Electric 7 Foto MINI Electric 8 Foto MINI Electric 9 Foto MINI Electric 10 Foto MINI Electric 11 Foto MINI Electric 12 Foto MINI Electric 13 Foto MINI Electric 14 Foto MINI Electric 15 Foto MINI Electric 16 Foto MINI Electric 17 Foto MINI Electric 18

Inleiding

De MINI Electric is de eerste volledig elektrische auto van het Engelse MINI (onderdeel van BMW). De auto is gebaseerd op de MINI 3-deurs. De afmetingen, het design, de ruimte en het interieur van de nieuwe MINI Electric zijn duidelijk gebaseerd op het conventioneel aangedreven model. Bij de ontwikkeling van dit model werd er namelijk al rekening mee gehouden dat de modellenreeks zou worden uitgebreid met een volledig elektrisch model. Het bagagevolume onder de achterklep bedraagt - net als bij de MINI 3-deurs met verbrandingsmotor - 211 liter. Dat kan worden uitgebreid naar 731 liter door de rugleuningen van de achterbank omlaag te klappen. 

Aangepast design

Het design van de nieuwe MINI Electric wordt gekenmerkt door een aantal aanpassingen ten opzichte van het conventioneel aangedreven model. Specifieke accenten verwijzen naar de elektrische aandrijving. De laadaansluiting zit boven het rechter achterwiel – op dezelfde plek als de tankdop bij de conventioneel aangedreven MINI 3-deurs. Een MINI Electric logo in reliëf geeft het verschil in energiebron aan. Ook staan er gele versies van dit logo op de achterklep, grille en op de zij-inzetten voor de richtingaanwijzers. De voorzijde van de MINI Electric is gesloten omdat de elektromotor maar weinig koeling nodig heeft. Sierranden in dezelfde kleur geel op de grille en buitenspiegelkappen maken het design compleet. De MINI Electric is standaard voorzien van LED koplampen.

Accu

De MINI Electric heeft een accupakket van 32,6 kWh (effectief 29 kWh). Hiermee heb je een WLTP bereik van 232 kilometer. Dit bereik komt vrij goed overeen met je daadwerkelijke bereik. Thuis kan je met een regulier stopcontact of middels 3-fase opladen. In het eerste geval laad je met 3,7kW en in het tweede geval met 11kW. Met een 3-fase lader laad je de accu binnen 3 uur 80% vol. Snelladen onderweg gaat via CSS met 50kW. Je hebt een volledig lege accu dan in 30 minuten weer vol.

Prestaties

De motor van de nieuwe MINI Electric genereert een maximaal vermogen van 135 kW (184 pk). Het maximumkoppel van 270 Nm is al vanaf stilstand beschikbaar, zoals dat bij elektromotoren het geval is. Krachtoverbrenging naar de voorwielen gebeurt door middel van een eentraps-transmissie en een geďntegreerd differentieel. De MINI Electric versnelt vanuit stilstand naar 60 km/uur in 3,9 seconden. Van 0 naar 100 kost je in totaal 7,3 seconden. De topsnelheid is begrensd op 150 km/uur. Een akoestische voetgangersbescherming standaard. Via een speakersysteem klinkt een opvallend geluid dat speciaal voor de MINI Electric is ontwikkeld. Het geluid bij lagere snelheden is zo ontworpen dat de klank herkenbaar MINI is.

Display

De MINI Electric is uitgerust met een modelspecifiek instrumentencluster, bestaand uit een 5,5 inch kleurendisplay in Black Panel design achter het stuurwiel. Midden op dit digitale scherm wordt de rijsnelheid in cijfers weergegeven op een schaalverdeling. Deze schaal wordt ook getoond in de lichtgevende ring van het centrale paneel – afhankelijk van de rijmodus in rood (SPORT modus), wit (MID) of groen (GREEN en GREEN+). Andere digitale displays in het instrumentencluster geven informatie over de laadstatus van de hoogvoltage-accu, de geselecteerde MINI Driving Mode, de status van de assistentiesystemen en Check Control berichten. Ook worden de resterende actieradius, huidige aandrijfkracht, buitentemperatuur, tijd en kilometerstand weergegeven, net als de resultaten van de verkeersbordanalyse en de belangrijkste aanwijzingen van het navigatiesysteem. Bovendien is er toegang tot telefooncontacten en afspeellijsten uit audioprogramma’s. Tijdens het opladen biedt het instrumentenpaneel belangrijke informatie. Als de auto met een stopcontact of laadstation is verbonden, zijn niet alleen de tijd en de buitentemperatuur te zien, maar ook de huidige actieradius en de laadstatus in procenten. De tijd dat de hoogvoltage-accu volledig is opgeladen, is ook af te lezen. De kleur van het panel verandert afhankelijk van de situatie: van oranje aan het begin, via geel na een tijdje laden, tot groen als de stroomvoorraad helemaal is aangevuld. Als er een fout is opgetreden bij het laden, wordt dit in rood weergegeven.

Standaarduitvoering

De standaarduitvoering is voorzien van een automatische airconditioning in twee zones met warmtepomptechnologie en bijverwarming. Een warmtepomp gebruikt 75% minder energie dan een conventioneel elektrisch verwarmingssysteem. De automatische airconditioning van de nieuwe MINI Electric biedt ook bijverwarming en een functie voor stationaire airconditioning. Dit verwarmt of verkoelt het interieur voor vertrek tot een vastgestelde temperatuur. De bestuurder kan via de MINI Connected Remote App de gewenste vertrektijd instellen om de interieurtemperatuur voor te bereiden. Standaard zijn ook: een navigatiesysteem, een centraal instrumentendisplay en MINI Connected diensten die speciaal zijn gericht op elektromobiliteit. Het eDrive scherm toont informatie over het huidige energieverbruik en de actieradius en reikt manieren aan om deze te vergroten, bijvoorbeeld door comfortfuncties uit te schakelen of de recuperatie te versterken. Een cirkel op de navigatiekaart kan de actieradius van de MINI Electric weergeven op basis van de laadstatus. Wanneer de routebeschrijving start, geeft het niet alleen de snelste en kortste route weer, maar ook een GREEN route waarbij de minste stroom wordt verbruikt. Dankzij Remote Services kan je details over de laadstatus en actieradius op je smartphone aflezen. Daarnaast bedien je de koplampen, de claxon, ventilatie,  de deurvergrendeling en de airco via de app.

Vier uitrustingsniveaus

Als aanvulling op de uitgebreide en hoogwaardige standaarduitrusting zijn er vier exterieur- en interieurpakketten verkrijgbaar voor de nieuwe MINI Electric. Alle vier bestaan ze uit een specifieke combinatie van exterieurafwerking, lichtmetalen wielen, stoelbekleding en interieurafwerkingen. Net als de pakketten Salt, Pepper en Chili bij de huidige MINI modellen kan de bestuurder de auto moeiteloos configureren. De uitrustingspakketten Trim S en Trim M bevatten Connected Navigation, terwijl Connected Navigation Plus deel uitmaakt van de pakketten Trim L en Trim XL. Het uitrustingspakket Trim S biedt de keuze tussen de carrosseriekleuren Moonwalk Grey metallic en White Silver metallic, terwijl de pakketten Trim M en Trim L ook de mogelijkheden Chili Red, British Racing Green metallic en Midnight Black metallic hebben. De kleur MINI Yours Enigmatic Black is beschikbaar in pakket Trim XL.

De MINI Electric is verkrijgbaar voor een adviesprijs vanaf € 34.900.


Specificaties MINI Electric

Algemeen
ProductMINI Electric
Aankondiging2010
Verkoopstart2020
Design
Kleuren

Massa1365 kilogram
Afmetingen3,85 x 1,73 x 1,43 m
Algemeen
Carrosseriehatchback
TrekgewichtNee
Zitplaatsen4
NCAPNee
Prestaties
0-100km/h 7.3 sec
Topsnelheid150 km/u
Bereik234 km
Laden
Thuisladen11.0 kW
Aantal fasen3-fase
Max Ampere thuis16A
Snelladen50 kW
SnellaadtypeCSS