Interessant:

Hoe je data beschermen?

achtergrond 10 maart 2021 om 09:44

Tegenwoordig draag je steeds meer persoonlijke gegevens bij je. Foto’s, video’s en e-mails staan allemaal opgeslagen op onze mobiele telefoon, laptop of tablet. Maar wat nu als een van deze apparaten gestolen wordt? Dan heeft iemand toegang tot jouw data. In dit artikel gaan we kijken hoe je jezelf in dit soort gevallen kunt beschermen.

Wachtwoord en encryptie

De makkelijkste manier om je data te beschermen is door het instellen van een wachtwoord. Kies hierbij het liefst een wachtwoord van minimaal 6 karakters en gebruik niet voor de hand liggende combinaties als 0000 of 1234. Daarnaast kan je encryptie toepassen op je mobiele data. Hierbij is niet alleen de toegang tot je telefoon beschermd, maar ook de toegang tot je data. Een geheugenchip is immers ook uit te lezen zonder wachtwoord van je telefoon. Als je zorgt dat de data op deze chip versleuteld is opgeslagen, dan staat iemand met kwaad in de zin nog steeds met lege handen. Naast het beveiligen van je telefoon kan je ook het internetverkeer voorzien van encryptie. Dit kun je doen door een VPN Chrome extensie in je browser te installeren. Op die manier is jouw internetverkeer beveiligd en kan dit niet onderschept worden.

Het traceren van je mobiele apparaat

Ook het traceren van je mobiele apparaat is een belangrijke manier om je data te beschermen. Op die manier weet je namelijk precies waar jouw device zich bevindt én kun je actie ondernemen. Is je apparaat gestolen, dan kun je hiermee ook naar de politie stappen. Ben je onverhoopt je apparaat kwijtgeraakt, dan kun je tevens zien waar dit is gebeurd. Ook als je deze bijvoorbeeld in huis kwijt bent. Het is daarbij mogelijk om je apparaat te bellen of een signaal te laten geven. Zeker wanneer je in huis bent is dit een belangrijke functie. Hiervoor zijn ook verschillende handige apps beschikbaar. Zo is bijvoorbeeld LockWatch een app die een selfie maakt wanneer de toegangscode van je telefoon een aantal keer verkeerd wordt ingetypt. Samen met de locatie van je telefoon wordt deze foto dan naar jouw e-mailadres gestuurd. Op die manier weet je precies wie én waar diegene zich bevindt.

Gegevens wissen op afstand

Er zijn daarnaast verschillende dingen die je op afstand kan doen. Zo kun je bij Android-apparaten bijvoorbeeld het vergrendelingsscherm wijzigen inclusief de pincode. Ook een speciaal bericht achterlaten met de vraag of de gevonden telefoon teruggebracht kan worden behoort tot de opties. Je kunt zelfs een telefoonnummer toevoegen dat gebeld kan worden voor diegene die de telefoon vindt. Dit zijn allemaal maatregelen die je kunt nemen om alsnog je telefoon terug te krijgen. Wil dit allemaal niet helpen en krijg je je telefoon niet terug, dan kun je naar de politie stappen én de gegevens op je apparaat wissen. Op afstand kun je hierdoor alle gegevens van je apparaat verwijderen. Hier kleeft echter wel één groot nadeel aan. Als je dit doet heb je ook niet meer de mogelijkheid om je telefoon te traceren. Deze optie moet je dus alleen toepassen als je echt geen andere opties meer hebt.

Maak back-ups!

Omdat je datadiefstal en dataverlies nooit helemaal kan voorkomen is het van belang om regelmatig je data te backuppen. Zeker wanneer je je telefoon al een lange tijd hebt, staan er waarschijnlijk enorm veel mooie herinneringen op die je niet kwijt wilt. Hiervoor zijn ook verschillende online clouddiensten beschikbaar, zoals Google Drive, OneDrive of Dropbox. Een handige functie waar je hierbij gebruik van kunt maken, is automatisch en periodiek een back-up maken van je apparaat. Hierdoor maakt je telefoon, mits actief, regelmatig een back-up van al jouw bestanden, zonder dat je dit zelf hoeft te doen. Ook een optie is om je bestanden direct in de cloud op te slaan. Dit vergt echter wel wat meer werk, waardoor een regelmatige een back-up wat meer voor de hand ligt.

portablegear.nl