Interessant:

Bouw je eigen retro gameconsole

achtergrond 27 november 2018 om 11:52

De games van nu zijn dan wel grafisch fenomenaal, maar qua plezier kunnen ze soms nog steeds niet op tegen de games uit de jaren 80 en de jaren 90. Met een Rapsberry Pi en wat software bouw je voor enkele tientjes in een handomdraai een retro gameconsole. Wij laten je zien hoe.

Raspberry Pi

De Raspberry Pi is een extreem compacte linux computer zonder behuizing, toetsenbord en muis. De Raspberry Pi is ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge en is oorspronkelijk bedoeld voor educatieve doeleinden. Sinds de introductie van de Raspberry Pi in 2012 zijn er tal van toepassingen bedacht voor deze mini-computer. En van de toepassingen is de retro game-emulator met behulp van RetroPie.

RaspBerry Pi 2
RaspBerry Pi 2

Benodigde hardware

De lijst met benodigde hardware voor een volledig werkende game-console is kort:

  • Raspberry Pi (A, A+, B, B+, Zero, 2, 3)
  • Raspberry Pi behuizing
  • microUSB-stroomkabel (net als op je telefoon)
  • HDMI-kabel
  • 8 GB SD-kaart
  • Een of twee controllers

Voor het emuleren van de krachtigste retro gameconsoles, de Nintendo 64 en Playstation 1 wordt aangeraden het een Raspberry Pi 3 te gebruiken. Alle andere spelcomputers kan je emuleren met de Raspberry Pi 1 en 2. Bij onze partner Conrad kan je de Raspberry Pi kopen. Ook de andere hardware is bij Conrad verkrijgbaar.

Controllers

RetroPie ondersteunt direct na installatie veel controllers. Bij het eerste keer opstarten word je gevraagd om een controller in te stellen. De controllers van de PlayStation 1, 2, 3 en 4 kunnen direct gebruikt worden, hoewel je voor de controllers van de PlayStation 1 en 2 een aparte adapter nodig hebt. Ook de Xbox controllers zijn direct te gebruiken op je RetroPie gameconsole. Er zijn ook speciale retro-controllers te koop, bijvoorbeeld van het Aziatische merk 8bitdo. 8bitdo biedt bijvoorbeeld de NES30 PRO, een draadloze bluetooth controller in NES-stijl. Je betaalt voor deze controller wel rond de 40 euro.

8bitdo controllers
8bitdo controllers

RetroPie

Eind 2017 kwam Nintendo met de SNES Classic Mini. De SNES Classic Mini ziet er net zo uit als de gameconsoles uit de jaren 90, maar dan een flink stuk kleiner en met standaard 21 games voorgeladen. Wil je nou alle spelcomputers uit de jaren 80, 90 en 2000 kunnen spelen dan biedt RetroPie de oplossing. Dankzij deze software kan je een enorm aantal gameconsoles emuleren, waaronder de Amiga, Atari 2600, Atari Lynx, Commodore 64, Game Boy, MSX, PlayStation 1 en 2, Sega, Super Nintendo, Philips Videopac en de Wii. RetroPie is alleen de emulatorsoftware. De games zelf moet je nog downloaden van internet. De installatie van RetroPie is, als je een klein beetje handig bent, een fluitje van een cent. Je downloadt n bestand en plaatst deze op de microSD kaart. Als je deze kaart in de Raspberry Pi plaatst is je retro-console klaar voor gebruik.

Games

Hou er rekening mee dat op veel games nog copyright zit. Met het downloaden van de ROM's overtreed je dus mogelijk het auteursrecht van de rechthebbenden. Nu is het wel zo dat de games niet meer verkrijgbaar zijn, waardoor de rechthebbenden geen schade lijden. Veel spelers kiezen ervoor om ROM's te donwloaden van games die ze ooit gekocht hebben en nog in bezit hebben. De website emulator.games of romsmania.cc zijn een goed startpunt voor je zoektocht naar games. Op deze sites vind je alle klassiekers van vroeger. Denk aan Zelda, Super Mario World, PacMan en Space Invaders. Zelfs de Philips VideoPac topper Houwelen Henkie is op deze sites te downloaden.

romsmania.css
romsmania.css

Conclusie

Met een uurtje werk en nog geen 50 euro maak je een superleuke retro gameconsole, waar je honderden klassiekers op kan spelen. Zeker met twee controllers biedt een zelf gemaakte RetroPie console urenlang spelplezier voor zowel jonge als oudere gebruikers.

portablegear.nl