Interessant:

iPhone 6 vs. Samsung Galaxy S6: verschil

achtergrond 14 maart 2015 om 11:15

Met de Samsung Galaxy S6 brengt Samsung dit jaar een van de belangrijkste concurrenten voor de iPhone 6 op de markt. PortableGear zet de belangrijkste verschillen tussen de toestellen op een rij.

Display & design

De Samsung Galaxy S6 heeft een 5,1-inch display en is daarmee net zo groot als de voorgaande Galaxy S5. Voor het display is nog altijd gebruik gemaakt van de heldere SuperAMOLED-displaytechnologie, maar de schermresolutie is echter aanzienlijk opgevoerd van Full HD (1.080 x 1.920 pixels) naar Quad HD (1.440 x 2.560 pixels), wat zorgt voor een betere detailweergave. Verder is voor het scherm van de Galaxy S6 gebruik gemaakt van het nieuwste Gorilla Glass 4, dat dunner en steviger is dan het voorgaande Gorilla Glass 3. Het display van de iPhone 6 meet 4,7-inch en heeft een Retina HD Display met een resolutie van 750 x 1.334 pixels. Apple's zesde iPhone-model maakt verder gebruik van de heldere IPS-schermtechnologie en van zogenaamd 'versterkt Ion-X Glass' om krassen te voorkomen. Qua design ligt de Galaxy S6 nu dichter bij de iPhone 6. Samsung heeft namelijk eindelijk afstand genomen van het plastic design. De Galaxy S6 heeft een behuizing die nu, net als de iPhone 6, is vervaardigd van metaal en glas, waardoor beide toestellen een luxe-uitstraling hebben.

Besturingssysteem

De iPhone 6 wordt standaard geleverd met iOS 8. De interface van iOS 8 bouwt voort op iOS 7, maar is verfijnder en uitgebreider. Je krijgt nu de beschikking over interactieve notificaties, snel toegang tot de belangrijkste contacten, intelligente suggesties en de mogelijkheid om in de Mail-app snel te wisselen tussen de inbox en concepten. Nieuwe functies zijn de iCloud Photo Library, iCloud Drive, het QuickType-toetsenbord (leert je schrijfstijl voor betere automatische suggesties) en Health (een dashboard met daarop een overzicht van al je gezondheids- en fitness-data). Daarnaast hebben ouders nu meer controle over app-aankopen van kinderen dankzij Family Sharing, waarmee tot zes familieleden ook iTunes-, iBooks- en App Store-aankopen kunnen.

De Galaxy S6 komt standaard met Android 5.0 Lollipop. Android Lollipop heeft een nieuw Material Design, dat is ontwikkeld voor verschillende type apparaten, van smartphone tot tablet en van laptop tot televisie. Nieuw in deze versie is daarnaast de Heads-up notificatiefunctie. Deze functie toont een pop-up notificatie aan de bovenzijde van het scherm waarop je kan reageren, zonder dat je de app hoeft te verlaten die je op dat moment gebruikt. Android Lollipop biedt verder snellere prestaties, een langere batterijduur en ondersteuning van Google Fit, een toepassing waarmee data van verschillende gezondheids- en fitness-apps in één overzicht wordt verzameld. Daarnaast maakt de Galaxy S6 gebruik van de (enigszins minimalistischere) TouchWiz-interface.

Samsung Galaxy S6 vs. iPhone 6: verschil 
Samsung Galaxy S6 vs. iPhone 6: verschil 

Processor & geheugen

De iPhone 6 is voorzien van een 1,4GHz dual-core Apple A8-processor (met 1GB RAM) en een M8 motion-coprocessor, die continu bewegingsdata vastlegt, ook in slaapstand, waarmee energie wordt bespaard voor fitness-apps die de hele dag dag de senors van het toestel gebruiken. Tevens is de iPhone 6 uitgerust met een hexa-core PowerVR GX6650-videochip die, in combinatie met iOS 8 - dat Metal, een nieuwe grafische technologie ondersteunt - grafisch indrukwekkende 3D-games mogelijk maakt.

De Galaxy S6 heeft een 64-bit Exynos 7420-octa-core processor bestaande uit één quad-core 2,1GHz processor en één quad-core 1,5GHz processor. In combinatie met het nieuwe LPDDR4 werkgeheugen en het UFS (=Universal Flash Storage) 2.0 flashgeheugen zorgt dit voor snellere prestaties en hogere geheugensnelheden bij een lager energieverbruik dan op de voorgaande Galaxy S5. Volgens de eerste benchmarktests zouden de multi-core prestaties (bijvoorbeeld bij gaming) van de Galaxy S6 tussen de 20 en 56 procent zijn sneller zijn dan op de iPhone 6. Single-core prestaties zijn daarentegen op de iPhone 6 nog altijd 13 procent sneller. De iPhone 6 is beschikbaar met 16GB, 64GB of 128GB geheugen, dat niet verder uitbreidbaar is via microSD. Samsung heeft op de Galaxy S6 Apple gevolgd en ook afscheid genomen van het microSD-kaartslot: het toestel is beschikbaar met 32GB, 64GB of 128GB geheugen. Door het ontbreken van uitbreidbaar geheugen, moet je nu flink meer betalen voor de Galaxy S6 als je meer geheugen wil - net zoals bij Apple altijd al het geval was.

Camera

De iPhone 6 heeft een 8-megapixel iSight-camera aan de achterzijde. Deze camera is voorzien van een dubbele LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder. Nieuw ten opzichte van het voorgaande iPhone-model is een nieuwe sensor met Focus Pixels voor een snellere autofocus. Verder kan je onder meer rekenen op een 240 fps slow-motion modus, een time-lapse videomodus en een 1,2-megapixel HD FaceTime-frontcamera. De Galaxy S6 beschikt over een 16-megapixel camera met LED-flitser en Ultra HD-videorecorder. Functionaliteiten als Auto Real-Time High Dynamic Range (HDR), Smart Optical Image Stabilization (OIS) en IR Detect White Balance zorgen op de Galaxy S6 voor verbeterde lichtgevoeligheid en heldere kleurreproductie. Met de nieuwe Quick Launch start je de camera van de Galaxy S6 in slechts 0,7 seconde vanuit elk scherm op door tweemaal op de homebutton te tikken. Tot slot vind je op Galaxy S6 een 5-megapixel Full HD-frontcamera.

Bijzondere functionaliteiten

De Samsung Galaxy S6 biedt, net als de iPhone 6, een vingerafdrukscanner, waarmee het toestel beveiligd kan worden of gebruik kan worden gemaakt van Samsung Pay (Samsungs mobiele betaaldienst, vooralsnog niet in Nederland beschikbaar). Daarnaast vind je op de Galaxy S6 een geintegreerde hartslagmonitor. In tegenstelling tot de voorgaande Galaxy S5 is de Galaxy S6 echter niet meer waterdicht. Met Touch ID-vingerafdrukscanner van de iPhone 6 kan je het toestel ontgrendelen door je vinger op de hometoets leggen. Je vingerafdruk kan ook dienen om aankopen van iTunes of de App Store goed te keuren, zodat je geen wachtwoord hoeft in te voeren. Het is mogelijk om meerdere vingerafdrukken in te lezen.

Conclusie

De Samsung Galaxy S6 en de iPhone 6 zijn aan elkaar gewaagd. Beide toestellen hebben een bijzonder fraai design, een helder scherm, een vingerafdrukscanner en bieden uitgebreide software en camerafunctionaliteiten. Volgens de eerste benchmarktests is de processor van de Galaxy S6 wel krachtiger dan de chip van de iPhone 6. Verder ontbreekt het op beide toestellen aan uitbreidbaar geheugen en hebben ze allebei een bijzonder hoog prijskaartje. Het is daarom verstandig ook de voorgaande generaties te kijken, die slechts iets minder krachtig zijn maar inmiddels wel financieel een stuk aantrekkelijker.

portablegear.nl