iPhone 5S vs. iPhone 5C vs. iPhone 5: verschil

Apple heeft met de iPhone 5S en iPhone 5C twee opvolgers op de markt gebracht voor de populaire iPhone 5. PortableGear zet de belangrijkste verschillen tussen de drie toetsellen op een rij.

De iPhone 5 uit 2012 is Apple's populairste en best verkochte iPhone-model tot op heden. Geen wonder dus dat het bedrijf uit Cupertino twee opvolgers ervoor op de markt brengt: de iPhone 5S (die over aanzienlijke betere specificaties beschikt) en de iPhone 5C (die een nieuw, goedkoper en kleurrijk design heeft, maar qua specificaties slechts een kleine stap vooruit is).

Design & display

Tussen het display van de iPhone 5, de iPhone 5S en de iPhone 5C is geen verschil. Alle drie de toestellen hebben een scherm van 4-inch waarvoor de heldere IPS Retina-schermtechnologie (waarmee je kan rekenen op een hoge schermresolutie van 640 x 1.136 pixels) is gebruikt. Dankzij deze technologie en hoge resolutie hebben alle drie de toestellen uitstekende kijkhoeken. Belangrijkste verschil tussen de iPhone 5 en 5S en de iPhone 5C is design. Voor de iPhone 5S is, net als bij de originele iPhone 5, gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen als aluminium en glas. De behuizing van de iPhone 5C is daarentegen vervaardigd van het goedkopere polycarbonaat (in normale mensentaal: stevig plastic). De iPhone 5C voelt daardoor goedkoper aan dan de 5/5S, maar een voordeel is daarentegen dat het toestel minder kwetsbaar is. Verder is de iPhone 5C beschikbaar in vijf vrolijke kleuren: roze, geel, groen, blauw en wit (de "C" staat mogelijk voor "Color"). De originele iPhone 5 is alleen in het wit of zwart beschikbaar: de iPhone 5S komt behalve in het zwart of wit ook in een gouden uitvoering.

Besturingssysteem

De iPhone 5S en iPhone 5C worden standaard geleverd met het nieuwe iOS 7. De originele iPhone 5 is voorzien van iOS 6, maar krijgt een update naar iOS 7. De interface heeft in iOS 7 een geheel nieuw design gekregen in vergelijking met iOS 6. Belangrijkste vernieuwing is dat het Notificatie Center nu vanuit het lockscherm toegankelijk is: daardoor heb je meteen toegang tot je notificaties met een veegbeweging en met de nieuwe Today-functionaliteit van het Notificatie Center heb je ook meteen een overzicht van onder meer het weer en verkeer. Verder zijn er twee nieuwe functies in iOS 7: Control Center en uitgebreidere Multitasking. Via Control Center heb je snel een overzicht van verschillende zaken als instellingen, lopende muziek en sneltoetsen. Multitasking is nu mogelijk in alle apps en met deze toepassing kan je alle openstaande apps op een rij zetten en met een swipe sluiten. Tot slot kent ook de Safari-browser in iOS 7 een geheel nieuw design en je kan in Apple's browser nu een onbeperkt aantal tabbladen gebruiken, waar dit voorheen beperkt was tot acht tabbladen. De laatste nieuwe functie in iOS 7 is AirDrop. Met deze toepassing - die eerder in Mac OS X (vanaf 10.7) verscheen - kan je eenvoudig draadloos bestanden delen tussen Apple-apparaten via WiFi.

Processor

De iPhone 5C heeft dezelfde 1,3GHz dual-core Apple A6-processor als de originele iPhone 5, dus de prestaties tussen deze toestellen zullen elkaar niet veel ontlopen. De iPhone 5S is daarentegen uitgerust met Apple's nieuwste (64-bit) Apple A7-processor (met een 1,3GHz dual-core chip), die 40 keer (!) sneller is dan de processor in de originele iPhone, en dubbel zo snel als de processor van de originele iPhone 5. Bijzonder is dat de iPhone 5S daarnaast is uitgerust met een zogenaamde M7-coprocessor. Die wordt voornamelijk gebruikt om realtime het kompas, de snelheidsmeter en de gyroscoop uit te lezen, wat mogelijkheden biedt voor nieuwe fitness-apps.

Geheugen

De iPhone 5S en iPhone 5 zijn verkrijgbaar in uitvoeringen met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. Bij de iPhone 5C heb je de keuze uit 16GB of 32GB geheugen. Op geen van de toestellen is het geheugen uitbreidbaar via microSD. Wel krijg je op alle modellen gratis 5GB online opslagruimte via iCloud, Apple's cloudservice (hiertoe is wel registratie vereist).

Camera

De camera's van de originele iPhone 5 en de iPhone 5C verschillen niet heel veel: beide toestellen zijn voorzien van een 8-megapixel iSight-camera (met LED-flitser, een 1080p Full HD-videorecorder en Panorama-opnames) en een 720 HD FaceTime-frontcamera (1,2-megapixel) met 720p HD-videorecorder. De iPhone 5C wordt echter geleverd met een vernieuwde Camera-app waarmee je foto's in een vierkant formaat kan schieten. Daarnaast kan je acht verschillende fotofilters toepassen, zowel voordat als nadat je een foto hebt genomen. De camera van de iPhone 5S is wel aanzienlijk verbeterd: het aantal megapixels is hetzelfde, maar de sensor en het aantal bijzondere functionaliteiten is flink vooruit gegaan. Zo beschikt de 5S in tegenstelling tot de 5/5C over een dubbele LED-flitser, een slow-motion modus en live video zoom (tot 3x inzoomen tijdens video-opnames). Daarnaast heeft camera van de 5S een 15 procent grotere sensor én een groter diafragma, waardoor 33 procent meer licht wordt opgevangen - wat weer zorgt voor betere foto's. De iPhone 5S beschikt verder net als de 5C over de vernieuwde Camera-app, waarmee je onder meer vierkante foto's kan nemen.

Bijzondere functionaliteiten

De iPhone 5, de iPhone 5S en de iPhone 5C zijn allemaal uitgerust met Siri, waarmee voice-control mogelijk is. Daarnaast kan je met FaceTime videochatten (in HD) met andere iPhone/iPad-bezitters via WiFi of 3G/4G. De iPhone 5S is echter de eerste iPhone met een vingerafdruklezer en Touch ID. Hiermee kan je het toestel ontgrendelen door je vinger op de hometoets leggen. Je vingerafdruk kan ook dienen om aankopen van iTunes of de App Store goed te keuren, zodat je geen wachtwoord hoeft in te voeren. Het is overigens mogelijk om meerdere vingerafdrukken in te lezen.

Conclusie

De verschillen tussen de iPhone 5S en iPhone 5C en originele iPhone 5 zijn niet bijzonder groot. De 5S is het geavanceerdste toestel, met de snelste processor en de krachtigste camera(functionaliteiten), maar verschilt qua design niet veel van de iPhone 5. De iPhone 5C onderscheidt zich van de twee andere modellen door het kleurrijke, goedkopere plastic design, maar verschilt qua specifciaties weer niet veel van de originele iPhone 5. Vooralsnog lijkt er dus geen directe noodzaak te zijn om je huidige iPhone 5 te vervangen.

iPhone 5S vs. iPhone 5C vs. iPhone 5: verschillen

portablegear.nl

Gerelateerd producten

Gerelateerd nieuws

Volgend en vorig nieuwsbericht