Nomofobie: angst voor verlies mobieltje
Het is inmiddels bekend dat veel mensen verslaafd zijn aan hun mobieltje. Sinds enige tijd is er ook een naam voor de angst die sommige mensen die écht niet zonder hun mobieltje kunnen, krijgen: nomofobie.
Nomofobie is kort voor 'No Mobile Phobia' en is de bijna panische angst die sommige GSM-verslaafden hebben voor het verlies van hun mobieltje, voor het wegvallen van het GSM-netwerk, voor een lege batterij of om te vergeten hun beltegoed op te laden. Deze gebruikers zijn verslaafd aan 'altijd bereikbaar zijn' en zijn altijd bang om 'iets te missen' en daarom staat hun mobiele telefoon vrijwel altijd aan.
Volgens recent onderzoek in Groot-Brittannië lijdt momenteel 66 procent van de Britten aan nomofobie. Vooral jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben er mee te kampen: van deze groep zou 77 procent nomofobisch zijn.
Uit eerder onderzoek bleek dat een mobieltje gemiddeld 150 keer per dag wordt gecheckt. In 2009 bleek reeds dat sommige pubers zo verslaafd zijn aan hun telefoon dat ze in paniek raken zonder mobieltje. In Korea waren er in 2007 zelfs speciale afkick-kampen voor mobiel verslaafden. In oktober 2011 bleken er in Nederland ook veel nomofoben te zijn: de driedaagse BlackBerry-storing dreef vele mobiel verslaafden toen tot wanhoop.
Gerelateerd nieuws
- Mobieltjes funest voor vriendschappen
- Mobieltje gemiddeld 150 keer per dag gecheckt
- BlackBerry storing gaat derde avond in
- Pubers in paniek zonder mobieltje
- Afkick-programma voor mobiel verslaafden