De trends van het MWC 2010

Elk jaar zijn er op het Mobile World Congress in Barcelona bij verschillende fabrikanten en merken altijd wel enige overeenkomstige ontwikkelingen te bespeuren.

Soms is er zo veel overlap dat er zich duidelijk een bepaald trend aftekent. Dit jaar signaleerde PortableGear vier trends, die zijn samen te vatten onder de noemers software en applicaties, Android, open source en Mini.

1. Software en applicaties
Op het Mobile World Congress 2009 werd al duidelijk dat iedereen het succesvolle model van Apple's App Store wilde kopiëren en vorig jaar werden er dan ook al verschillende application stores aangekondigd. De focus op software en op applicaties in plaats van op hardware zet zich dit jaar onvermoeibaar voort. Op het congres is de 'applicatie hal', naast de bekende hallen met hardware, zelfs een bekend beeld geworden. Net als Apple zetten de meeste fabrikanten echter niet meer alleen in op een eigen applicatiewinkel, maar ook op een eigen besturingssysteem. Niet geheel onlogisch, want met een eigen besturingssysteem is het een stuk eenvoudiger om een complementaire app store aan te bieden. Naast Apple hebben inmiddels ook BlackBerry, Google/Android, Microsoft, Nokia (Ovi Store), Samsung en Vodafone een eigen applicatiewinkel. Belangrijke aankondigingen op het congres op het gebied van mobiele besturingssystemen waren Symbianˆ3 (een vernieuwde versie van Symbian), Windows Phone 7 Series (Microsofs vernieuwde mobiele besturingssysteem) en MeeGo (de nieuwe naam van het softwareplatform waaronder Nokia en Intel hun Maemo- en Moblin-platformen gaan bundelen). De grootste aankondiging betrof echter het Samsung bada-platform. Samsung toonde met de Samsung Wave het eerste toestel dat hier op draait en beloofde dat er in de toekomst daadwerkelijk een 'oceaan van applicaties' (bada betekent oceaan in het Koreaans) voor bada beschikbaar komt.

2. Android
Met Google's Android-besturingssysteem gaat het razendsnel. Het besturingssysteem is een zeer korte periode erg populair geworden bij zowel toestelfabrikanten als consumenten. Op het Mobile World Congress 2009 werd met de HTC Magic nog slechts één Android-telefoon geïntroduceerd, maar dit jaar is er een ware hausse aan Android-producten. De Chinese fabrikant Huawei populariseert Google's besturingssysteem met een hele serie Android-telefoons op de Chinese markt. In de Verenigde Staten probeert Motorola alles weer op de rails te krijgen door enkel nog geavanceerde Android-toestellen uit te brengen; in Barcelona introduceerde Motorola met de Motorola QUENCH alweer haar achtste Android-telefoon. LG introduceerde met de GT540 de tweede mid-end Android-telefoon voor de Europese markt en Sony Ericsson breidde de XPERIA X10 Android-serie verder uit met twee zeer compacte en fraaie toestellen: de XPERIA X10 mini en de XPERIA X10 mini pro. Uiteraard kwam ook HTC, dat een warme relatie met Google heeft, met twee nieuwe Android-smartphones: de HTC Legend en de HTC Desire. Opvallend is dat Nokia zich nog altijd afzijdig houdt van het Android-geweld en kiest voor het eigen Symbian- of Maemo-besturingssysteem. Het succes van Android is deels simpelweg te verklaren doordat bijna alle Android-telefoons erg prettig te bedienen zijn en behoorlijk vlot lopen. Toestelfabrikanten houden van Android omdat het gebruik van Google's open source-besturingssysteem een stuk goedkoper is dan het gebruik van een gelicenseerd systeem als Windows Mobile. Tevens hebben zij een behoorlijk grote vrijheid op de wijze waarop zij Android op hun toestellen implementeren. Gebruikers lopen veelal weg met Android dankzij de snelle bediening, de vlekkeloze integratie met bekende Google-applicaties (zoals YouTube en Gmail) en de zeer uitgebreide Android Market.

3. Open source
Met de sterke focus op software en applicaties is het niet verwonderlijk dat er ook op dit vlak weer een nieuw toverwoord is opgedoken: open source. Ongetwijfeld onder invloed van Android, dat ook een open source systeem is, introduceerden verschillende fabrikanten nieuwe eigen open source besturingssystemen. Waarschijnlijk hopen de fabrikanten dat hun nieuwe applicatie stores sneller gevuld zijn als zij het maken van applicaties op de iets lagere open source-drempel plaatsen. Nieuwe open source-besturingssystemen op het Mobile World Congress 2010 waren bada van Samsung en MeeGo van Nokia en Intel, waarin zijn hun Maemo- en Moblin-platformen bundelen. MeeGo is bedoeld voor een groot scala aan elektronica, van mobieltjes tot netbooks en netwerk-tv's. Opmerkelijk was dat er met Symbianˆ3 ook een nieuwe editie van het Symbian OS werd aangekondigd die voor het eerst open source is. De enige die zich vooralsnog, weinig verrassend, weigert over te leveren aan een mobiel open source besturingssysteem is Microsoft. Het bedrijf kondigde in Barcelona met de Windows Phone 7 Series een traditioneel gesloten systeem aan, waarvan het ook nog eens erg weinig liet zien. Het zal daarom moeilijk worden voor Microsoft om met dit systeem het hoofd tegen Android en co. boven water te houden. Het enige probleem met het 'open source'-label is dat het lastig is te vertalen voor de consument, die geen idee heeft wat het betekent, en het moet gezegd: de technische taal die menig persafdeling erover bezigt helpt de duidelijkheid niet ten goede.

4. Mini
Ondanks dat enkele andere gerenommeerde telecomjournalisten het niet met ons eens zijn, signaleert PortableGear een duidelijk mini-trend. Waar de hardware voorheen alsmaar groter werd, doken er op dit Mobile World Congress steeds meer 'mini-modellen' op. Nokia zette al enige maanden eerder de trend met de Nokia N97 mini en nu zagen ook de LG Mini, de HTC HD mini en de Sony Ericsson XPERIA X10 mini en XPERIA X10 mini pro het levenslicht. Verder verdwijnen de traditionele candybar-toestellen steeds verder uit beeld. Veel fabrikanten zetten in op full-touch toestellen en op full-touch telefoons met een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord.

portablegear.nl

Gerelateerd producten

Gerelateerd nieuws

Volgend en vorig nieuwsbericht