Inlichtingendiensten bespioneerden Angry Birds-spelers
De Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de Britse inlichtingendienst GCHQ hebben mogelijkheden ontwikkeld om de gebruikersdata van populaire, slecht beveiligde apps - zoals Angry Birds en Facebook - te onderscheppen.
Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden. Tijdens het spelen van Angry Birds worden je leeftijd, geslacht en locatie via internet gedeeld en deze informatie weten de inlichtingendiensten te onderscheppen. Hetzelfde geldt voor apps van populaire sociale netwerken, zoals Facebook en Twitter.
Verder kunnen de NSA en GCHQ ook informatie verzamelen van locatiediensten, waaronder Google Maps. De inlichtingendiensten konden zo een database bouwen met de geolocatie van elke telecommast ter wereld. Op een mobieltje kunnen ze vervolgens ook de ID van de mast traceren, waardoor feitelijk elke locatie van een mobiele telefoon is te vinden. Nog grotere volumes locatie-informatie wordt verkregen door het onderscheppen van zoekopdrachten in Google Maps op smartphones. De hoeveelheid informatie die de inlichtingendiensten in totaal van een gebruiker weten te onderscheppen is afhankelijk van hoeveel persoonlijke informatie je deelt met de apps op je telefoon.
Begin juni 2013 lekte uit dat er in de Verenigde Staten een afluisterschandaal gaande is: middels het PRISM-programma wordt door de NSA de data van de belangrijkste internetbedrijven in de gaten gehouden en worden honderden mobieltjes afgetapt. In Nederland verklaarde minister Plasterk dat de AIVD geen gebruik maakt van PRISM, maar de NSA zou niettemin 1,8 miljoen telefoongesprekken in Nederland hebben onderschept. Daarnaast bespioneerde de NSA het pornokijkgedrag van radicale moslims (om hen te kunnen chanteren) en hackten Amerikaanse spionnen iPhones. In totaal zou de NSA 200 miljoen sms'jes per dag hebben gemonitord.