Beatles verliezen rechtzaak van iTunes

De Beatles hebben een langlopend juridische geschil met Apple verloren. De rechtzaak betrof het gebruik van een appel als beeldmerk. Volgens de Beatles is het gebruik van een appel door Apple in de iTunes musicstore onrechtmatig aangezien de Beatles eigenaar zijn van platenmaatschappij Apple Corps; óók met een appel als beeldmerk.

Volgens Paul McCartney, Ringo Starr en de weduwen van John Lennon en George Harrison hield Apple zich niet aan een in 1991 gemaakte afspraak. Daarin was overeengekomen dat beide partijen niet in elkaars vaarwater zouden komen. Volgens de ex-Beatles doet Apple dat nu wel door voor de iTunes en iPod producten ook een appel als logo te gebruiken.

Het Hooggerechtshof in Londen was het echter niet met de ex-Beatles eens. Hij oordeelde dat iTunes het appel logo mag blijven gebruiken en dat derhalve geen schade betaald hoeft te worden aan de ex-Beatles.

Steve Jobs heeft in 1976 zijn onderneming Apple gedoopt omdat hij in zijn jongere jaren geld verdiende door appels te plukken in Californische fruitgaarden. Maar Jobs heeft er ook nooit een geheim van gemaakt geïnspireerd te zijn door de Beatles.

Volgend en vorig nieuwsbericht