Duitsland blokkeert EU-onderzoek naar Huawei
Bij een officiële ontmoeting tussen de Chinese premier Li Keqiang en de Duitse kanselier Angela Merkel in Berlijn zou Merkel hebben gezegd géén EU-onderzoek naar de Chinese bedrijven Huawei en ZTE te willen.
De Europese Commissie was van plan onderzoek te doen naar Chinese mobiele telecommunicatieproducten, onder weer naar de subsidering ervan door de Chinese overheid. De Commissie is er namelijk van overtuigd dat Huawei en ZTE steun hebben gekregen van de Chinese overheid, voornamelijk door goedkope leningen van staatsbanken, wat hen een oneerlijk concurrentievoordeel zou hebben gegeven.
Naar aanleiding van het onderzoek zouden de twee Chinese bedrijven in Europa gestraft kunnen worden, bijvoorbeeld met geldboetes. Europese infrastructuur- en telecombedrijven zijn echter bang dat als de Chinese bedrijven boetes krijgen in Europa de Chinese regering de Europese bedrijven als wraak strenge restricties in de lucratieve Chinese markt zal opleggen.
Duitsland wil daarom dat het EU-onderzoek naar Huawei en ZTE niet doorgaat. Daarnaast is Duitsland ook doodsbenauwd voor een handelsoorlog met China. De Europese Unie wilde voor verschillende Chinese producten, onder meer zonnepanelen, invoerheffingen invoeren, maar om een handelsoorlog te voorkomen wil Merkel ook dat voorkomen.
In de Verenigde Staten deed het Huis van Afgevaardigden in 2012 onderzoek naar Huawei en ZTE, en noemde toen de bedrijven een gevaar voor de Amerikaanse veiligheid. Volgens het onderzoek was de kans op (bedrijfs)spionage groot als met de Chinezen in zee wordt gegaan. Frappant was dat achteraf bleek dat Huawei's concurrent Cisco het onderzoek in gang had gezet. De zorgen over Huawei (in verband met de samenwerking met KPN) zijn inmiddels ook doorgedrongen in de Nederlandse Tweede Kamer.