80 procent besparing op mobiel abonnement mogelijk
Bellen met een sim-only-abonnement wordt steeds goedkoper; besparingen van 80 procent op de maandelijkse kosten zijn haalbaar in vergelijking met een abonnement inclusief telefoon.
Het is wel belangrijk om goed te letten op de kosten voor bellen buiten de bundel en de bijbehorende voorwaarden. Deze hebben veelal een negatieve invloed op de verwachte maandelijkse kosten. Dat blijkt uit een onderzoek van sim-only-vergelijk.nl naar de prijzen en voorwaarden van de grootste sim-only-aanbieders in Nederland.
Provider Simpel biedt op dit moment, kijkend naar het vaste maandbedrag, het goedkoopste sim-only-abonnement. Voor 2,50 euro per maand biedt Simpel 100 belminuten en 10 sms-berichten. Dit is een besparing van meer dan 80 procent in vergelijking met een abonnement inclusief telefoon (15,00 a 20,00 euro). Debitel, Telfort, T-Mobile en Vodafone bieden allemaal een sim-only-abonnement aan voor minder dan 6 euro. Het goedkoopste sim-only- abonnement van KPN inclusief belminuten kost 7,95 euro waarmee deze sim-only-aanbieder meer dan drie keer zo duur is als het goedkoopste alternatief. Hi behoort met een instaptarief van 7,50 euro ook niet tot de prijsvechters.
sim-only-vergelijk.nl adviseert consumenten niet te zuinig te zijn bij het kiezen van een belbundel. Bellen buiten de bundel is tot tien keer duurder dan bellen binnen de bundel. Zo kost 100 minuten bellen buiten de Simpel 100 bundel 25,00 euro. Een verdubbeling van het belgedrag leidt in dat geval tot een elf keer hogere rekening. Ook bij de andere aanbieders zijn de kosten voor bellen buiten de bundel aanzienlijk hoger dan voor binnen de bundel.
Minute billing
Opvallend is de terugkeer van minute billing, oftewel het naar boven afronden van een gesprek op hele minuten. Simpel en Vodafone Scherp hanteren deze tarifering. Bij de andere aanbiedingen geldt een first minute rounding, waardoor altijd de complete eerste minuut wordt gefactureerd. In beide gevallen krijgt de consument uiteindelijk meer minuten gefactureerd dan dat daadwerkelijk is gebeld. Afhankelijk van het belgedrag kan dit al gauw 20 tot 40 procent schelen. Een bundel van 100 minuten is dan in feite een bundel van tussen de 71 en 83 minuten.
Houdbaarheid bundels
Ook de houdbaarheid van de bundels is van negatieve invloed op de kosten. Hoe korter een bundel houdbaar is, hoe minder kans om ongebruikte én reeds betaalde minuten te gebruiken. Geen enkele aanbieder biedt onbeperkt houdbare bundels. Bij Ben en Simpel is de bundel slechts één maand houdbaar. De andere providers bieden standaard een houdbaarheid van twee maanden.
Overige voorwaarden
De overige voorwaarden van de abonnementen lopen ook flink uiteen. De minimale looptijd varieert van 1 maand bij Ben tot 24 maanden bij Simpel. Ben en Simpel brengen 10,00 euro administratiekosten in rekening, daar waar de andere aanbieders juist vrijwel altijd het entreegeld laten vervallen. Simpel vraagt bovendien een vooruitbetaling van het abonnementsgeld voor de gehele looptijd van het abonnement. Een kredietcheck blijft dan overigens wel achterwege. Bij Vodafone Scherp gaat de klant akkoord met het ontvangen van reclame sms-berichtjes van Vodafone of andere partijen.
Over sim-only-vergelijk.nl
sim-only-vergelijk.nl is sinds maart 2008 actief en biedt de mogelijkheid om binnen enkele seconden een passende sim-only-aanbieding te vinden. Op sim-only-vergelijk.nl worden de grootste sim-only-aanbieders en de grootste winkels met elkaar vergeleken. Handig is de mogelijkheid om op basis van een bepaald bel- en sms-gedrag een prognose van de maandkosten te krijgen.