EU: Anoniem muziek uitwisselen legaal
Internetbedrijven hoeven door het EU-land waar ze gevestigd zijn niet verplicht te worden om namen af te staan van mensen die via internet muziek uitwisselen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie vorige week bepaald.
De Spaanse auteursrechtenorganisatie Promusicae had een civiele rechtszaak aangespannen tegen het Spaanse internetbedrijf Telefónica. Promusicae eiste van Telefónica alle adresgegevens van mensen die met het p2p-programma KaZaA muziek uitwisselden.
Volgens de Spaanse wetgeving hoefde Telefónica dat echter niet niet te doen. Nu heeft dus ook het Europees Hof geconcludeerd dat er ook in het Europees recht geen grond is te vinden om de bedrijven te verplichten de gegevens openbaar te maken. De rechters vonden het belangrijk een evenwicht te vinden tussen het recht op privacy en het auteursrecht.
In Zweden werd in 2006 een politieke partij opgericht om het anoniem downloaden van muziek te beschermen. De Amerikaanse RIAA schond in 2003 wel privacyrechten met het openbaar maken van gegevens van KaZaa-gebruikers. In Nederland werd de Stichting Brein in 2005 op de vingers getikt, omdat zij te ver wilde gaan met het openbaar maken van IP-gegevens.
Gerelateerd nieuws
- Anoniem downloaden dankzij politieke partij
- Rechter keurt opsporingsmethoden Brein ernstig af
- Geen KaZaA en toch vervolgd voor sharen MP3s