Hersenen niet in staat om te bellen onder het rijden
Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat het menselijk brein het van nature niet aan kan om mobiel te bellen onder het rijden. Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat hersenen ernstige problemen hebben bij het gelijktijdig uitvoeren van twee taken, zoals het besturen van een auto en een telefoongesprek voeren.
De proefpersonen die gelijktijdig twee taken moesten uitvoeren, reageerden pas na driehonderd milliseconden op de tweede taak. Volgens de Amerikaanse onderzoekers is het onverantwoord om mobiel te bellen in het verkeer, zelfs als dit handsfree gebeurt.
Het uitvoeren van gelijktijdige opdrachten kost soms wel een seconde, volgens de onderzoekers. Bij een snelheid van 100 kilometer per uur, legt een auto bijna dertig meter af in deze ene seconde.
De onderzoekers stellen dan ook dat het huidige handheld belverbod ontoereikend is. In Engeland verhoogt men de boete voor handheld bellen per 27 februari. Wie vanaf dan bellend aan het rijden gesnapt wordt, krijgt een boete van 90 euro en drie strafpunten op het rijbewijs.
Eerder kwam de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid tot een zelfde conclusie.
Gerelateerd nieuws
- Mobiel bellen in auto slecht voor geheugen
- Anderhalve ton boete voor bellen in auto
- Handsfree bellen in auto gevaarlijk
- Mobieltjes veroorzaken files
- Pleitbezorger handsfree bellen crasht al bellend
- Handsfree bellen veroorzaakt honderden ongelukken