Brein sleept provider voor de rechter wegens p2p

De Stichting Brein vecht al jaren tegen het online uitwisselen van muziek en films. De laatste tijd verschoof het accent van Brein van de aanpak van individuele internetters, naar het aanpakken van de mensen achter de schermen. Brein gaat nu een stapje verder door te praten met internetproviders. Providers die niet meewerken, worden voor de rechter gedaagd.

Brein hoopt door afspraken te maken met internetproviders het illegaal uitwisselen van muziek, films en software tegen te gaan. Zo hoopt Brein dat providers de identiteit van notoire uploaders bekend maakt, maar ook dat providers bepaalde downloadtoepassingen blokkeren.

Onlangs startte Brein gesprekken met providers om het gebruik van nieuwsgroepen in te dammen. Via nieuwsgroepen kunnen de nieuwste cd's en films gedownload worden. Het vergt echter nogal wat computerkennis om te downloaden via nieuwsgroepen. Vooral nu er steeds meer websites opduiken die zogenaamde nzb-bestanden aanbieden, heeft het downloaden via nieuwsgroepen een vlucht genomen. Met nzb-bestanden is het een fluitje van een cent om te downloaden via nieuwsgroepen.

Niet alle providers wensen echter mee te werken aan de plannen van Brein. Provider van kabelinternet UPC weigert om de namen en adressen van enkele van hun klanten aan de Stichting Brein bekend te maken. Brein heeft namelijk enkele notoire uploaders geïdentificeerd en weet alleen dat het UPC-klanten zijn. Brein is dus geheel van UPC afhankelijk om de identiteit van de uploaders te achterhalen.

Het is de eerste keer dat Stichting Brein en een provider elkaar in de rechtbank treffen om de identiteit van een uploader boven water te krijgen.

WebWereld

Volgend en vorig nieuwsbericht