KPN start proef met locatiegebaseerde diensten

KPN is een proef begonnen met locatiediensten op de mobiele telefoon. Op basis van locatiegegevens kunnen klanten lokale informatie raadplegen, bijvoorbeeld over files in de buurt, de vertrektijden vanaf het dichtstbijzijnde NS-station, het nummer van de lokale taxicentrale of het plaatselijke huizenaanbod.

Dankzij de locatiegegevens worden diensten veel makkelijker in gebruik; er hoeft niet eerst met een omslachtige invoer een locatie ingegeven te worden. Gebruikers van i-mode zullen als eerste gebruik kunnen maken van deze diensten, die onder de naam ‘i-locate’ worden aangeboden.

KPN neemt met i-locate een voorschot op een nieuwe manier van mobiel surfen, waarbij plaatsgebonden informatie centraal staat. Locatie- en navigatiediensten nemen een steeds belangrijker plek in in de moderne ‘information society’.

Navigatiesystemen in voertuigen zijn inmiddels gemeengoed; ook internettoepassingen als Google Earth zijn enorm populair. De vertaling van deze type diensten naar de mobiele telefoon, die je altijd en overal bij de hand hebt, biedt dan ook steeds meer perspectief.

Met deze proef, die 10 maanden zal duren, wil KPN de werking en de aantrekkelijkheid van i-locate diensten in de dagelijkse praktijk toetsen. Uit onderzoek voorafgaand aan de proef gaven 84% van de ondervraagden aan interesse te hebben in een locatie-gebaseerde service. In andere landen worden locatiediensten al veelvuldig gebruikt. In Frankrijk komen al 50% van de hits op de i-mode site van Meteo Consult via i-locate binnen.

Volgend en vorig nieuwsbericht