Mobieltje opladen met geluidsgolven
Wetenschappers van het Georgia Institute of Technology hebben een manier gevonden om elektriciteit uit geluidsgolven te genereren, met welke energie je vervolgens je mobieltje kan opladen.
De Amerikaanse nano-technologen kunnen energie halen uit geluidsgolven, zelfs uit achtergrondgeluid van verkeer of pratende mensen. De energie wordt uit de geluidsgolven gehaald middels microscopisch kleine gaatjes (gemaakt met een laser) op een stukje speciaal papier ter grootte van een postzegel, die de golven kunnen registreren. Een zijde van dit papier is bedekt met koper, de andere kant met hetzelfde ("polytetrafluoroethylene") materiaal dat ook aan de onderzijde van niet-aanbakpannen wordt gebruikt. Beide zijden zitten slechts aan één rand vast, zodat het materiaal ruimte heeft om te bewegen.
Als trillingen van geluidsgolven het apparaatje raken, komen de twee kanten van het papier door de miniscule gaatjes met elkaar in contact, waardoor een kleine hoeveel statistische elektriciteit ontstaat. Deze kan vervolgens gebruikt worden voor het opladen van je mobieltje. In dit stadium van ontwikkeling is de gegeneerde energie nog zeer beperkt: 121 milliwats per vierkante meter bij een geluidsniveau van 117 decibel.
Eerder waren er concepten voor het opladen van je mobieltje met wind, zonne-energie, lucht, dans-energie, een handtas, een golftas, een speciaal t-shirt, een broek, kokend water, sportschoenen, cola, planten, een paraplu, urine en onweer.
Mobieltje opladen met geluidsgolven