Bluetooth mobieltjes open boek voor hackers

Veel van de huidige mobiele telefoons zijn uitgerust met Bluetooth, een snelle en simpele manier om over een korte afstand data uit te wisselen. Maar recent onderzoek wijst erop dat Bluetooth gebruikt kan worden om mobieltjes te hacken.

Mobiele telefoons als de SonyEricsson T68, T68i, T610 en de Nokia 3610 en de 7650 zijn enkele van de modellen die gemakkelijk gehackt kunnen worden via Bluetooth.

De ondezoekers noemen een dergelijke manier van dataroof "snarf". Mobiele telefoons met Bluetooth hebben de Bluetooth-functie vaak standaard aan staan en weten bellers niet eens dat ze gevaar lopen.

Via software die via internet verspreid wordt is het mogelijk om, zonder medeweten van de eigenaar, contact te maken met een Bluetooth telefoon. Dit kan zelfs als de Bluetooth-functie uitgeschakeld is.

Bij de meeste Bluetooth telefoons kunnen met een “snarf-aanval” het telefoonboek en afspraken uit de ingebouwde agenda gestolen worden. Onderzoekers waarschuwen dat voor Nokia's nog een gevaar dreigt. Indien het toestel ooit een ander Bluetooth-toestel toestemming gaf om contact te maken, kan dit vrijgestelde toestel altijd en onbeperkt toegang krijgen tot het andere toestel. Ook als het toestel uit de veilige lijst is verwijderd. Via deze achterdeur kunnen MMS'jes, SMS'jes en mediabestanden worden gestolen. Maar het ergste is dat kwaadwillenden ook de GPRS verbinding kunnen hacken en ongestoord misbruik maken van de open mobiele internetverbinding.

De ontwikkelaars van Bluetooth en de onderzoekers zijn in overleg om Bluetooth veiliger te maken.

The Register

Volgend en vorig nieuwsbericht