Beschadigde mobieltjes nieuwe statussymbool
Na gescheurde t-shirts en spijkerbroeken zijn onder sommige jongeren nu ook beschadigde mobieltjes een nieuw statussymbool.
Volgens de website Goerie.com worden mobieltjes met een fraai beschadigd scherm - met barsten in de vorm van een spinnenweb - steeds meer gezien onder jongeren. Zij zouden de gebarsten schermen als een soort trofee zien, een stoer litteken dat hun overleven in de 'harde straat van de volle mobiele wereld' toont. Sommige pubers zouden dan ook expres proberen om het scherm van hun smartphone te beschadigen. Anderen verfraaien de barsten met verf of nagellak.
Veel jongeren willen echter ook simpelweg niet de reparatiekosten betalen voor een kapot scherm. "Het is een ongeluk als het toestel valt, maar niemand wil het geld voor de reparatie betalen", vertelt een 18-jarig meisje. "Dus nu heb ik een gebarsten telefoon. Als ik de enige was met een gebarsten scherm had ik hem waarschijnlijk moeten laten maken. Maar het scherm van iedereen is gebarsten, dus waarom zou ik het niet zo laten?".
"Een mobieltje is een sociale navelstreng, het hele sociale leven van jongeren", vertelt Mark Bauerlein, professor aan de Emory Universiteit en auteur van het boek The Dumbest Generation: How the Digital Age Stupefies Young Americans and Jeopardizes Our Future. "Maar een telefoon is een kwetsbaar instrument. Dus als je een gebarsten telefoon hebt die nog werkt, kan dat betekenen 'mijn telefoon mag dan gevallen zijn, maar het is een overlever'. En in de verlenging daarvan is ook de eigenaar een overlever, omdat de telefoon een reflectie van hen is".